Így nézett ki 11 Titanic utas a valóságban

HIRDETÉS

A Titanic tragédiáját nagyon sokan ismerik, hisz egy elképesztően tragikus esetről van szó. Akkoriban soha senki sem gondolta volna, hogy egy ekkora impozáns és jó építésű hajó már a legelső útján el tud süllyedni. Sajnos egy jégheggyel történő találkozás során olyan szinten megsérült, hogy rövid időn belül el is süllyedt. A 2200 utasból csupán 700-an élték túl. Több film is készült a balesetről, ám leginkább James Cameron 1997-ben bemutatott filmje volt az, mely legjobban megérintette a közönséget. A csodás látványeffektekkel és szerelmi történettel fűszerezett film több kategóriában is elnyerte az Oscar-díjat. A filmben persze akadtak kitalált karakterek is, mint például Jack Dawson, de voltak valódiak is, akik ténylegesen a Titanic fedélzetén tartózkodtak. Most róluk fogunk bővebben beszélni.

1, Margaret Brown

Margaret Brown a Titanic valódi utasa volt, aki nagyon rendes volt Jack Dawsonnal. Egy vacsora alkalmával kölcsönadta neki fia öltönyét, hogy ne a munkás ruhájában jelenjen meg az előkelő embere között. Margaret filantrópként tevékenykedett és nagyszerű aktivista volt. A baleset során ő volt az, aki segített az embereknek beszállni a mentőcsókba. Később a hajó parancsnokával vitatkozott, hogy forduljanak vissza és keressenek még túlélőket.

Mikor a Carpathia elment, hogy megmentse őket Margaret listákat készített a túlélőkről, valamint takarót és élelmet adott nekik. Később létrehozott egy bizottságot a túlélők pénzeszközeinek és pszichológiai segítségének gyűjtésére. Margaret elnyerte a Nemzeti Rend a becsületrend érdemet munkájáért, és kinevezték “Az elsüllyeszthetetlen Molly Brownnak”

85891155_1321060456902052.jpg

2, Edward Smith kapitány

A 62 esztendős Edward Smith volt a Titanic kapitánya az ominózus éjszakán. Rendes családban nevelkedett, majd 12 éves korában abbahagyta az iskolát, hogy megkezdje szolgálatát a királyi haditengerészeti rezervátumban. Smith a White Star Line vállalat legtapasztaltabb kapitánya volt, hiszen 40 éves tapasztalattal rendelkezett. A Titanic vezetése lett volna utolsó útja mielőtt nyugdíjba vonult volna.

Akkoriban úgy tartották, hogy a jéghegyek nem annyira veszélyesek. 1907-ben egy interjúban azt közölte, hogy elképzelni sem tud olyan esetet, amitől elsüllyedhetne a hajó. A modern hajógyártás már túllépett a rizikókon. Mindenki máshogy emlékezett vissza a kapitány utolsó perceire. Sokak szerint azonban hősként halt meg.

1572469943_1210604389660371.jpg

HIRDETÉS

3, Joseph Bruce Ismay

Joseph Bruce Ismay volt a White Star Line társaság elnöke és vezetője. Mivel le akarta győzni a versenytársait, ezért megépíttette a Titanic nevű luxushajót. Viszont elkövetett egy nagy hibát, a mentőcsónakok számát lecsökkentette 48-ról 16-ra.

A férfi túlélte a balesetet, de utána élete nem volt felhőtlen, mivel mind az amerikai mind a brit sajtó őt okolta rengeteg ember halála miatt. Annak ellenére, hogy a hivatalos vizsgálatok azt bizonyították, hogy Imsay sok utasnak segített, mégis elfoglalta az utolsó szabad helyet a mentőcsónakban. Így kivívta magának, hogy gyávaként tartották nyilván.

Imsay negatív képe a mozivásznon is egyértelműen látszódott. James Cameron filmje sem kímélte a férfit, annak ellenére sem, hogy egy történelemtanácsadó felkérte őt, hogy gondolja át a karaktert. A rendező semmilyen körülmények közt nem volt hajlandó változtatni a forgatókönyvön.

243766771_772691642106059.jpg

4, Thomas Andrews

Thomas Andrews volt a Titanic kivitelezője és azért volt a fedélzeten, hogy megnézze a hajó működését az első utazása során. A baleset után Andrews azon kevesek közé tartozott, aki tudta, hogy a hajót már nem lehet megmenteni és el fog süllyedni. Meggyőzte az utasokat, hogy szálljanak be a mentőcsónakokba. Ezt követően minden szobába bement, hogy figyelmeztesse a vendégeket és arra kérte őket, viseljenek mentőmellényt. A fedélzeten lévő székeket azzal a reménnyel dobta vízbe, hogy az emberek tutajként fogják használni őket. Andrews nem élte túl a balesetet. Nem sokkal a hajó elsüllyedése előtt látták őt.

1595671660_142106054915476.jpg

HIRDETÉS

5, William Murdoch

William Murdoch már 16 éve dolgozott hajón mikor a Titanic legénységébe bekerült. Nem egy hajóúton vett részt, ezért is lett a kapitány első asszisztense. A baleset napján ügyeletes tiszt volt, de a jéghegyet túl későn észlelte és 37 másodperccel később a baleset megtörtént.

Cameron filmjének bonyolult és ellentmondásos karaktere feldühítette Murdoch unokaöccsét. A film készítői elutazta a tengerész szülővárosába és bocsánatot kértek a rokonaitól, sőt pénzt is adományoztak nekik.

1265046794_1210606324077558.jpg

6, Frederick Flotta

Frederick Fleet és munkatársa akkor voltak ügyeletes őrszemek, mikor a tragikus baleset megtörtént. Ő volt az első, aki kiszúrta a jéghegyet. Később, mikor a rendőrség kihallgatta Fleetet, elmondta, hogy azoknak a tiszteknek, akik figyelik a vizet nincs távcsövük. Ha lenne vagy akkoriban lett volna, akkor valószínű hamarabb ki lehetett volna szúrni a jéghegyet. Szakértők szerint azonban ez nem feltétlenül igaz. Ennek ellenére Flotta ugyanazon a mentőcsónakon kötött ki, melyben “Az elsüllyedhetetlen Molly Brown” ült.

1410425008_2105082106069847.jpg

7, Charles Lightoller

A Titanic második asszisztense Charles Lightoller volt. Mikor a hajó süllyedni kezdett a tiszt egyszerűen leugrott a hajóról és 29 másik férfival együtt bemászott egy mentőcsónakba. Lightoller megtanította őket arra, hogyan tartsák egyensúlyban a csónakokat anélkül, hogy azok felborulnának. A hajón ragadt emberek közül elég sokan pusztán a kimerültség miatt estek bele a jéghideg vízbe.

HIRDETÉS

Lightoller volt a rangidős tiszt a túlélők és a tragédia után. Az eset után ragaszkodott ahhoz, hogy minden hajón növeljék a mentőcsónakok számát, sőt azt javasolta, hogy készítsenek leírást azok használatával, valamint írják le, hogyan kell rádiós kapcsolatot létesíteni egy másik hajóval, ha veszélyes időjárási viszonyok alakulnának ki.

61859088_571129210606627.jpg

8, Archibald Gracie IV

Archibald Gracie IV amatőr történész és író volt, aki a Titanic első osztályon utazó utasai közé tartozott. Amikor bekövetkezett a baleset segített Charles Lightollernek elhelyezni a nőket és a gyerekeket a mentőcsónakokban. A hajó elsüllyedése után valamilyen tárgyba kapaszkodva próbálta megmenteni magát. Szerencsére túlélte az esetet és New Yorkba való visszatérése után könyvet kezdett írni a Titanic-on szerzett tapasztalatairól, mely értékes információforrássá vált a történészek és kutatók számára.

Egészségi állapotát befolyásolta a hipotermia és 8 hónappal az eset után cukorbetegség szövődményei miatt halt meg. Gracie-t annyira foglalkoztatta a Titanic elsüllyedése, hogy utolsó szavai a következők voltak: “Be kell tennünk őket a mentőcsónakokba. Mindenkit be kell tenni.”

782723177_719559210607435.jpg

9, John „Jack” Phillips

Jack Phillips a tragédia napján nagyon elfoglalt volt, mert a vezetéknélküli távírója meghibásodott és nem tudta feldolgozni a korábban beérkező üzeneteket. Ennek következtében a beérkező jelekre adott válaszképtelenségét a katasztrófa fő okaként említik. Amikor a Mesaba gőzhajó riasztást küldött, nyugtázta, de nem adta tovább a kapitánynak. Sőt Phillips végig sem hallgatta az üzenetet, melyben a jéghegyről számoltak be. Ha így lett volna, akkor valószínű elkerülhették volna az ütközést.

HIRDETÉS

Amikor az ütközés megtörtént, a kapitány minden tisztet SOS jel leadására utasította. Jack Phillips mindent megtett, hogy segítséget kérjen. Még az SS California hajónak is küldött vészjelzést, akik nagyon közel voltak a Titanichoz mégsem tettek semmit. Phillips nem élte túl a tragédiát.

312160258_305003210607903.jpg

10, Ida és Isidor Straus

Szó szerint felejthetetlen pillanat, mikor ez a két idős ember ölelkezik az éppen süllyedő Titanic fedélzetén. A házaspár nagyon szerette egymást, de amikor Isidornak munka miatt távol kellett lennie szerelmétől mindennap leveleket küldtek egymásnak.

A Titanic tisztje, figyelembe véve a pár életkorát hagyta, hogy mindketten beüljenek a mentőcsónakba. Isidor azonban visszautasította, mert úgy döntött inkább segít a hajón ragadt embereken. Megpróbálta betenni a feleségét a csónakba, de Ida nem akarta elhagyni őt a süllyedő hajón. A nő ekkor azt mondta: “Évek óta együtt élünk. Oda megyek, ahova Te.” Az idős házaspár utoljára kéz a kézben állt a fedélzeten.

1796339334_752005742106087.jpg

11, Wallace Hartley

A film egyik jelenete során lehetett látni, hogy a pánik kellős közepén a zenekar még mindig “nyugodt” szívvel játszik. Ez valós eseményeken alapult, mert a valóságban is az utolsó pillanatig húzták a nótát. Wallace Hartley volt a zenekar vezetője és a baleset után ő illetve zenésztársai egy kicsit meg akarták nyugtatni az utasokat. A túlélők közül sokan azt mondták, hogy a zenekar egészen addig játszott, míg a hajó el nem süllyedt. Sajnos egyik tag sem élte túl a balesetet. Hartley holttestét hegedűjével együtt találták meg

854234683_841210608066698.jpg

Forrás:
HIRDETÉS