16 dolog, amelyet jobb ha tudsz, amennyiben megtámad egy kutya

HIRDETÉS

Sokan félnek a kutyáktól, a gazdátlan, kóbor állatoktól pedig különösen tartanak, hiszen nem lehet tudni, milyen szándékkal közelít felénk. A legtöbb esetben az állat jobban fél tőlünk mint mi tőle, de sohasem árt óvatosnak lenni. Napi szinten hallunk kutyatámadással kapcsolatos híreket, bármikor előfordulhat, hogy mi is áldozatává válunk egy rosszul tartott vagy elvadult eb támadásának. Ahhoz, hogy megelőzzük a bajt, fontos, hogy tudjuk, hogyan is kell ilyen helyzetben viselkedni, a kutya szándékait is fel kell tudnunk mérni, majd ha úgy látjuk, hogy nem feltétlenül békések, akkor cselekednünk kell. Ehhez nyújt segítséget ez az útmutató!

Ha egy kutya nem támad, de agresszíven viselkedik

1042454308_1518004080608553.jpg

A kutya testbeszéde sokat mondhat. Ha a fülét szorosan hátrahúzza, és úgy tűnik, hogy morog, akkor jobb, ha távol tartod tőle magad, és sétálj el, olyan messzire, amennyire csak lehetséges, nehogy támadást provokálj. De mi a teendő, ha ez nem működik?

-Ne próbáld megnyugtatni a kutyát, vagy rámosolyogni. Az állat másként érzékeli a mosolyt, mint az emberek. A mosoly barátságosságot és örömöt jelent az ember számára, de egy kutya számára ez azt jelenti, hogy megmutatod a fogaidat és ezt kihívásként értékeli.

HIRDETÉS

-Kerüld a közvetlen szemkontaktust és hagyd figyelmen kívül a kutyát. előbb vagy utóbb nem fog már veled foglalkozni, és ellazul. Egyszerűen mondva, minél jobban kimutatod a szorongásod és hadonászol a kezeddel, annál valószínűbb, hogy a kutya megtámad.

-Ha van valaki a közelben, kérj segítséget. De ezt csendesen tedd, és ne emeld fel a hangodat.

-Ne hadonássz bottal, és ne használj paprika sprayt. Ez még agresszívabbá teheti a kutyát. Még egy barátságos kölyök sem fog örülni neki, ha elkezded lengetni a karodat vagy hozzávágsz egy botot.

-Lassan hátrálj, de ne fordíts hátat a kutyának. Jobb, ha oldalazva mész el a kutyától, hogy láthasd a reakcióját. Ne próbálj meg futni! A kutya üldözőbe vesz, és nem tudsz lehagyni egy kutyát – gyorsabbak, mint egy olimpiai rövidtávfutó!

Ha egy kutya támad

1420459229_260408076462270.jpg

Az állatok mindig okkal támadnak, de az okuk nem mindig nyilvánvaló. A kutyák általában akkor támadnak, ha éhesek vagy védik a kölykeiket vagy a területüket.

HIRDETÉS

Ha minden fent említett tett ellenére a kutya továbbra is támad, akkor emlékezz a következő szabályokra:

-Ne kiabálj a kutyával, akkor sem, ha nem tudod, mit tegyél. A kiabálástól csak még dühösebb lesz.

-Ha van ultrahangos kutyariasztód, használd. Meg fogja ijeszteni a kutyát.

-Ha a kutya rád támad, próbáld meg letakarni a fejét a dzsekiddel vagy pulóvereddel, ha eléred. Ezután helyezz egy tárgyat, például egy fát, oszlopot vagy padot magad és a kutya közé, vagy akár mássz fel egy fára. A kutya nem fog tudni oda követni.

-Dobd el a táskádat vagy bármilyen más tárgyat oldalra, hogy eltereld a kutya figyelmét. Először talán a tárgyra támad, amely ad némi időt neked arra, hogy elmenekülj. Jó lenne, ha olyan ételek lennének nálad, mint a hús vagy a kolbász. Talán ez az, amit a kutya egyébként is akart tőled.

-Takard le a nyakadat a kezeddel. A nyak nagyon sérülékeny része az emberi testnek, mivel sok artéria és véna van ott. Ha meg kell harapnia, a legbiztonságosabb hely, ahol ez megtörténhet, a lábszár vagy az alkar.

HIRDETÉS

-Ha megharap, állj ellen a természetes késztetésnek, hogy megpróbálj elhúzódni. Ez csak fokozza a sérülést a hús elszakadása által. Ehelyett üsd meg a kutya orrát vagy szemét. A kutyaspecialisták azt is javasolják, hogy ragadjuk meg a hátsó lábukat, és emeljük fel őket a talajról.

-Használd a súlyodat, hogy a térdeddel vagy könyököddel lenyomd a kutyát a földre. A kutyák harapnak, de nem tudnak birkózni. Rögzítheted az állatot, amíg a segítség meg nem érkezik.

1514680314_92830408086681.jpg

Néha előfordulhat, hogy nem egy, hanem egy csapat kutya támad meg. A tevékenységed általános szabályainak meg kell egyeznie a fentiekkel, de ne hagyd, hogy a kutyák körülvegyenek téged. Próbálj meg háttal a falhoz állni, de nem szabad futnod – üldözni fognak téged.

Mi a teendő, ha megharapott?

1543166958_1056386040809035.jpg

HIRDETÉS

Ha megharapott, azonnal gondoskodnod kell a sebedről. Csináld a következőt:

-Öblítsd le a sebet szappannal és vízzel, majd töröld át alkohollal.

-Nem számít, hogy egy kóbor kutya vagy egy családi haver volt, fel kell keresned egy kórházat. Ott majd minden szükséges vizsgálatot elvégeznek.

-Aztán veszettség elleni védőoltást kell kapnod. Az általános meggyőződéssel ellentétben nem lesz 20-30 injekció, csak 6. Az injekciókat a hasadba vagy a válladba kapod.

-A statisztikák szerint az emberek az esetek 99%-ában kutyák által fertőződnek meg veszettséggel. A betegség első tünetei 30-50 nappal a harapás után jelennek meg. A veszettség elleni vakcinát 2 héten belül kell megkapni, különben a következmények végzetesek lesznek. Nincs veszettség elleni kezelés, csak megelőző intézkedések.

-A veszettség vírus többféle módon fertőz, nem csak harapással. Néha csak néhány csepp nyál egy beteg állattól a bőrödre vagy a nyálkahártyádra kerülve is megfertőzhet. Ezért nem szabad megengedni, hogy egy idegen kutya megnyalja a kezedet vagy az arcodat.

Vigyázz az egészségedre és próbálj meg távol maradni az utcai állatoktól. De ha nem kerülhető el egy kóbor kutyával való találkozás, akkor most már tudod, mit kell tenned. Reméljük, hogy ezek a tippek beugranak majd, amikor a leginkább szükséged lesz rájuk.

Forrás:
HIRDETÉS