8 ügyes trükk, mellyel a Zara üzleteiben rávesznek arra, hogy náluk vásárolj

HIRDETÉS

Lehet, hogy sokan nem is gondolnák, de az üzletek a színtiszta pszichológiát felhasználva, ügyes kis praktikákat bevetve rendezik el termékeiket a polcokon. Nem véletlen, hogy egy élelmiszerboltban végig kell menni szinte az egész választékon, hogy eljussunk a bejárattól a kasszáig, hátha megkívánunk valamit, amire egyébként nem is volt szükségünk. A drágább termékeket rendszeresen szemmagasságba teszik, hogy onnan válasszunk, alacsonyabb polcokra pedig a gyermekek figyelmét felkeltő édességeket, játékokat rakják.

És mi a helyzet a ruházati üzletekkel? A Zara a világ egyik legnagyobb ruházati márkája, tulajdonosa egy ideig a világ leggazdagabb embere volt. Vajon milyen praktikákkal érték el, hogy termékeik ilyen sikeresek legyenek, és a lehető legtöbb pénzt hagyjuk a kasszánál, ha betévedünk egy üzletükbe? Összegyűjtöttünk néhány ilyen furfangos cselt, amellyel befolyásolják a vásárlókat!

A legdrágább ruhák a bejáratnál helyezkednek el – így keltik fel a figyelmet

42787827_2111080511017849.jpg

A Zarában a ruhákat ár szerint helyezik el. Mindig a bejáratnál vannak a legdrágábbak, mert a tervezők azt remélik, hogy a vásárlók azonnal beleszeretnek ezekbe a ruhákba. A Zara azt az elméletet vallja, hogy: meglát-megszeret-megvesz. A bolt legtávolabbi részei az olcsóbb ruhákat kereső ügyfelek számára vannak fenntartva, ahol az alapvető ruhák és kiegészítők találhatók meg.

HIRDETÉS

A ruhák, a cipők és a kézitáskák szándékosan vannak egymás mellett

22252603_1400508521108079.jpg

A Zara üzleteiben nincsenek osztályok, legalábbis abban az értelemben, ahogy megszoktuk. A ruhák, a táskák, a cipők és a kiegészítők ugyanazon a területen vannak. Pontosan emiatt nem kell azon gondolkodnod, hogy melyik cipőhöz melyik ruhát vedd meg, mert a bolt vezetői már eldöntötték. Ez egy nagyon kényelmes megoldás, nemcsak azért mert időt takarítasz meg vele, hanem mert követed a folyamatosan változó trendeket. Negatívum, hogy így a vásárló döntése nem számít mert alternatív lehetőséget dobnak elé.

A Zarának nincs reklámja, de nem azért, mert pénzt akar megtakarítani

HIRDETÉS

974990659_1630272281108080.jpg

A Zara vásárlói úgy gondolják, hogy a bolt exkluzív, jó minőségű ruhákat árusít, amihez nincs szükség semmilyen promócióra. Gondoljunk csak bele, hogy se a Balenciaga-nak se a Versace-nak TV-s reklámja, de mindenki tudja, hogy prémium minőségű áruk vannak ott.

Ugyanezt csinálja a Zara is. A vásárlók bemennek a boltba, mert valami olyan szeretnének venni, amit se a szomszédjukon, se a munkatársukon nem látnak. A bolt pedig különleges ruhákat kínál nagyon kevés pénzért.

A márka befolyásolja a tudatalattidat: azt érezteti, hogy az elit része vagy

1821203826_68801111080996.jpg

Zara soha nem fog boltot nyitni egy Walmartban, Auchanban vagy más szupermarketben. A márka nagy figyelmet fordít a üzleteinek elhelyezkedésére. Csak a nagy bevásárlóközpontokban vagy a nagyvárosok fő utcáin nyílhatnak meg.

HIRDETÉS

A Zara mellett szinte mindig van egy kis elit márkabolt. Elegáns és szép ruhájuk van, de túl drágák, a Zara pedig megfizethető kínálatot biztosít. A bolt lehetőséget ad arra, hogy úgy érezd magad, mintha a felső tízezerben lennél.

Egyébként, Kate Middleton segített a márkát kicsit arisztokratikusabbá tenni. A hercegnő bizony igazi Zara rajongó. Esküvője után egy egyszerű, kék ​​Zara ruhát viselt, és természetesen azonnal felhívta magára a figyelmet.

Amit nem adnak el az egyik boltban, azt eladják a másikban

690407820_1811081147599034.jpg

A Zara ruhák többet utaznak, mint néhány ember. Ez azért van, mert a ruhák, amiket az egyik üzletben nem sikerült eladni, azt majd eladják egy másikban. Egyes ruhák a nyugat európai boltokból, akár az orosz boltokba is eljuthatnak. Viszont, ha egy ruha kollekció nem volt túl sikeres azt újratervezik. Így a kevésbé sikeres ruhák új esélyt kaphatnak.

Különleges értékesítő módszerük van

HIRDETÉS

857539627_993645110812385.jpg

Az akciós szezon megkezdése előtt a bolt megpróbálja a lehető legtöbb ruhát szokásos áron eladni. A Zara tele van a régi kollekciójával az újat pedig nem igazán lehet felfedezni. Pár nappal később sokkal alacsonyabb áron próbálják meg eladni, ami általában be is jön a vásárlóknál.

A Zara évente több új kollekciót ad ki, mint bárki más

214868971_611081242673534.jpg

Zara stratégiája, hogy gyorsan pörgeti a divatot. A márka folyamatosan váltogatja a kollekcióit, melyek elég rövid ideg maradnak divatosak. A Zara a többi bolttal szemben sokkal több és újabb ruhát, cipőt, táskát, dob piacra, ami néhány havonta változik. Ha valamilyen divatos ruhadarab megjelent a kifutón, hírességen vagy a városban az tuti biztos, hogy rövid időn belül látható lesz a Zara boltjaiban. A bolt évente 450 millió ruhát ad ki, amiben mindenki megtalálja a hozzá legközelebb álló stílust.

Forrás:
HIRDETÉS