9 gyanús jel, amely bemutatja, hogyha valaki az arcunkba hazudik

HIRDETÉS

Nem is sejtenénk, hogy testünk mennyire beszédes. Akaratlanul is elárulunk magunkról dolgokat, amikor apró jeleket küldünk beszélgetőtársunknak, és ezt mi észre sem vesszük. A kommunikációnk csupán nagyjából 30 százaléka történik szavakkal, a többi a nonverbális kommunikáció, azaz a testbeszéd, mimika. Éppen ezért nem csoda, hogy neves pszichológusok kutatásai alapján könnyen meghatározható, hogy valaki mennyire mond igazat, az alapján, hogy milyen mozgásokat végez, milyen a testtartása és a mimikája.

1. Felhúzva tartják a vállukat, megemelik az állukat.

1744117825_1017267150804500.jpg

Ha egy személy felhúzva tartja a vállát, amikor valamit mond, akkor ez azt jelezheti, hogy bizonytalanul érzi magát mondandója közben. Ugyanez vonatkozik az álla magasabban tartására: a személy igyekszik úgy megfogalmazni a szavait, mintha igazat mondana.

2. Támaszkodnak, falnak dőlnek beszéd közben

Amikor valaki hazudik, nagyon sérülékenynek érzi magát és akarva akaratlanul is stabilitást keres környezetében. A hazugok a falakhoz simulnak beszéd közben, vagy asztalokon, székeken támaszkodnak, miközben éppen azon mesterkednek, hogy átverjenek minket. Ez a fajta viselkedés nagyon természetes. Még gyermekkorunkban belénk rögzül, hogy a veszélyes helyzet elkerülése érdekében biztonságos/stabil pontot kell keresnünk.

HIRDETÉS

3. Váratlan agresszió, mutogatás, vádaskodás

429512151_571508054476399.jpg

A mutogatás és eltúlzott gesztusok a legjellemzőbb figyelmeztető jelek közé tartoznak. Ha valaki így reagál, az arra játszik, hogy haragját, felháborodását a másik fél meggyőzésére fordítsa, ezáltal ártatlannak tűnjön.

4. Túlzott szemkontaktus

HIRDETÉS

Sokan azt gondolják, hogy a hazugok sokáig nem tudják tartani a szemkontaktust. Pedig ennek pont az ellentéte jellemzi őket. Ha valaki hazudik, és azt akarja, hogy higgy neki, megpróbál hosszasan és mélyen a szemedbe nézni, hogy ezzel is megbízhatóbbnak tűnjön.

5. Nyalják, harapdálják az ajkukat, berekednek

809733897_650956715080537.jpg

Azok, akik hazudnak nehezen beszélnek, mert a szájuk nagyon száraz lesz, ezért folyton ingerlik, nedvesítik azt. Ennek egyszerű magyarázata van: a szervezet csökkenti a nyál termelését, a nyálkahártya kiszárad.

6. A “sérülékeny” testrészek takargatása

HIRDETÉS

72133089_61315015080604.jpg

Mellkas, has, és medence környéki rész – ezek azok a helyek, amelyeket az emberek megpróbálnak “védeni”, amikor aggódnak. Ezen cselekedeteknek fiziológiai magyarázata van: az autonóm idegrendszer jelet küld a hasi izmoknak, amelyek ennek következtében apró összehúzódásokkal, olykor görcsökkel reagálnak erre. Ezért van az, hogy sokan kulcsolják hasuk előtt a kezüket, helyezik tenyerüket a mellkasukra, stb.

7. Kicsit elfordulnak tőled

Amikor egy emberrel beszélünk, normál esetben testünk egymással szemben helyezkedik el. Ez azt jelenti, hogy nyitottak vagyunk a beszélgetésre. Azonban, ha valaki elfordul tőled/kifordul kissé pozíciójából az azt jelenti, hogy rejtőzködni akar előtted.

8. Igazgatják a gallérjukat, nyakláncukat, a nyakuknál matatnak

HIRDETÉS

1636799503_692982150807922.jpg

A nyak a testünk egyik legkiszolgáltatottabb része. Ha veszélyben vagyunk, igazgatjuk a gallérunkat (főleg ha túl szoros), hogy levegőt kapjunk; a nők pedig gyakran a nyakláncukkal vagy annak medáljával babrálnak. Ez a gesztus azt mutatja, hogy egy személy nagyon kényelmetlenül érzi magát, szabadulni akar az adott szituációból.

9. Igazgatják a külsejüket

Ez a viselkedés általában a nőknél fordul elő, amikor kényelmetlenül érzik magukat egy szituációban. A hajukkal játszanak, vagy „kijavítják” a sminket a szemük körül, elsietnek újrapúderezni, stb. Ez lehetővé teszi számukra, hogy biztonságban érezzék magukat, a tevékenykedés ideje alatt felkészüljenek a cselekmény továbbhaladására, és magabiztosabbak legyenek a kis hazugság(ok)ban, amiket még mondani fognak.

+1 Amikor telefonban hazudnak neked

1952011610_946984150808945.jpg

Amikor valaki hazudik, gyakran nem képes végigmondani egy mondatot. Itt arra gondolunk, hogy a gondolatmenet befejezése előtt bereked, torkát kell köszörülnie, valamivel meg kell szakítania a beszélgetést. Ez azért van, mert az emberek aggódnak, amikor hazudniuk kell, nehezebben lélegeznek, így nincs elég levegőjük, hogy szavaikat egyértelműen befejezzék.

Forrás:
HIRDETÉS