Mi történik a testeddel 40 éves kor után és miért lényeges tudni róla

HIRDETÉS

Az öregedéstől való félelem az emberek egyik leggyakoribb félelme. A pszichológusok úgy vélik, hogy jó, ha félsz attól, hogy öregszel. De felül kell kerekedned a félelmeden, és meg kell értened, hogy minden korosztálynak megvan a maga előnye és hátránya. Ebben a cikkben elmondjuk, mi történik a testtel, amikor egy személy betölti a 40-et.

Úgy döntöttünk, hogy elmondjuk az öregedés negatív és pozitív aspektusait is. És meg kell jegyeznünk, hogy nem minden ilyen változás fog megtörténni veled – ez függ az egészségedtől és az életmódodtól.

10. A hajunk sűrűsége csökken.

1405287321_1181007050006754.jpg

Ez a probléma főként férfiaknál fordul elő, de sokan már 30 éves koruk előtt veszítenek a hajsűrűségükből, és a férfiak 53%-a kopaszodik 40 éves kor felett. A nők szintén veszítenek a hajukból, de lassabban, mint a férfiak. Igen, ez kellemetlen, de van egy előnye is: a testszőrzet sem növekszik tovább.

A gyors hajhullás megelőzése érdekében gondoskodj a hajadról: rendszeresen vágasd, használj pakolásokat, és hagyd abba a hajszárító használatát. Tedd változatosabbá az étrendedet, és fogyassz több vitamint. Egy hajgyógyászt is felkereshetsz, aki kideríti a hajhullás okait és segít megbirkózni a problémával.

9. Könnyebb jó szülőnek lenni

A 40 éves férfiaknak és nőknek több élettapasztalata van, jobban megbirkózzanak a nehézségekkel, és tudják, mit kell tenni kihívást jelentő helyzetekben. Sőt, pénzügyileg is sokkal stabilabbak, mint a 20 évesek. Ez azt jelenti, hogy az „idősebb” szülők mindent meg tudnak adni gyermeküknek, amire szüksége van.

HIRDETÉS

Van azonban néhány hátránya is: egy nőnek sokkal nehezebb teherbe esni és egy egészséges babát megszülni. Tehát ha van választásod és vágysz rá, jobb, ha korábban vállalsz gyerekeket. Azt is el kell ismernünk, hogy a modern tudomány sokat foglalkozik a férfiak és nők reproduktív rendszerével kapcsolatos problémákkal.

8. Laktóz intolerancia léphet fel.

155255040_1230181008389213.jpg

Néhány ember már gyermekkorától kezdve nem tudja megemészteni a tejtermékeket, míg másoknál ez a probléma csak később jelentkezik. A laktóz intolerancia általában a 40 feletti afro-amerikai és ázsiai nőket érinti. Ebben a korban csökken a laktáz enzim szintje, ami a laktóz emésztését segítené. Ennek eredményeként a tejet nem lehet emészteni és vastagbél problémákat okozhat.

Ha ezt a problémát tapasztalod, igyál laktózmentes tejet és fogyassz probiotikumokat.

7. A fogaink kevésbé érzékenyek lesznek.

Ha fogérzékenységben szenvedtél fiatal korodban, ez a probléma idősebb korodra eltűnhet. Ezt a dentin okozza, egy elmeszesedett szövet, ami idővel növekszik. Ezért csökken az érzékenység.

Ennek ellenére van egy hátránya: ezek után a változások után esély van arra, hogy nem fogod érezni, ha valami gond van a fogaiddal. Ezért javasoljuk, hogy rendszeresen látogass el a fogorvoshoz.

HIRDETÉS

6. Összezsugorodunk, ahogy öregszünk.

Az emberek 30 éves kor után kezdenek zsugorodni, a 40. év után pedig már szó szerint is láthatjuk ezeket a változásokat. Az Arkansasi Orvosi Egyetem által gyűjtött adatok szerint a férfiak 30-70 éves koruk között átlagosan 2,5 cm-rel lesznek alacsonyabbak, a nők pedig 5 cm-rel.

Annak érdekében, hogy ne legyél alacsonyabb, fogyassz kalciumot és D-vitamint tartalmazó ételeket, és ne felejts el edzeni.

5. Az anyagcsere lassul.

128563346_429541810081540.jpg

Ha 40 éves korodban ugyanazokat az ételeket eszed, mint amiket 20 éves korodban ettél, akkor nagyon gyorsan el fogsz hízni. A helyzet az, hogy 40 éves kor után az anyagcsere lassul, és gyorsabban veszítünk az izomtömegünkből. Dr. Kathryn Boling azt mondja, hogy egy átlagos nő körülbelül 7 kg-ot szed fel 40 és 55 éves kora között.

A kellemetlen probléma elkerülése érdekében egészséges étrendet kell követnünk és tornázni. Sajnos nincsenek varázs receptek, amelyek segítenek nekünk fitté válni. Keményen kell dolgoznunk, hogy tökéletes formában legyünk.

4. Vonzóbbá és magabiztosabbá válunk.

A pszichológusok azt állítják, hogy a 40 évnél idősebb nők magabiztosabbak, mint a 20 évesek vagy a 30 évesek. Ez a tény segít nekik szeretni önmagukat, nem aggódni a kis dolgok miatt, megszabadulni a mérgező emberektől, és nagyon boldognak, illetve anyagilag függetlennek lenni.

HIRDETÉS

Ebben az életkorban az emberek újra értékelik magukat és az őket körülvevő embereket. Így mind a férfiak, mind a nők vonzóbbá válnak mások szemében.

3. Hallásunk és látásunk rosszabbodhat.

1638167950_1247181009989555.jpg

40 éves korukban az emberek elkezdenek távollátási vagy más látási problémákat tapasztalni: általában az embereknek több fény kell az olvasáshoz, és változást észlelnek a színérzékelésben is. Egy másik probléma a szemszárazság.

Hallásunk is romlik. Ez azért történik, mert megváltozik a dobhártya és a belső fül szerkezete.

Hogy időben felfedezd a problémát, alkalmanként látogass el orvoshoz.

2. Az immunrendszerünk erősödik.

40 évesen már sok különböző vírus támadta meg az embereket. Ennek eredményeként az immunrendszerünk erősebbé válik, és ritkábban fogunk megbetegedni.

HIRDETÉS

Az immunrendszer erősítéséhez egészséges életmódot kell követned, és eleget aludnod. Sőt, az is fontos, hogy minél több időt tölts a szabadban, a friss levegőn.

1. Az ízérzékelésünk megváltozik.

1742100804_1275199621810109.jpg

Amikor megszületünk, körülbelül 9000 ízérzékelő receptorunk van. Ahogy öregszünk, ezeknek a receptoroknak a mennyisége csökken, és elkezdünk veszíteni az ízérzékelésből, ami általában a sós és édes ízekkel kezdődik, majd a keserű és savanyú ízekkel. Egyébként ezek a változások a nőknél korábban jelentkeznek, mint a férfiaknál.

Sajnos nem tudjuk megállítani ezt a folyamatot, de ez nem jelenti azt, hogy nem tudod megkülönböztetni a különböző ízeket, csak kevésbé lesznek intenzívek.

Reméljük, hogy ez a cikk segít abban, hogy felkészülj a jövőre, és ne aggódj e változások miatt. Ne feledd, hogy szakemberek segítségével lassíthatod az öregedés folyamatát.

Ismersz más változásokat, amelyek a testünkkel történnek 40 éves kor után?

 

KÉPEK!!

Forrás:
HIRDETÉS